Expositie Kunsthuis Meppel – tot 22 Februari 2015

by admin

Alle Jong ( Fries/Nederlandse, 1988 Hemrik te Friesland. Afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen) ”this article is only in Dutch”

Expositie De Secretarie Kunshuis Meppel Kunsthuis Secretarie tot 22 Februari.
Hoofdstraat 22 / 7941 AG Meppel

Alle Jong gelooft in de fantasiewereld die een kind vind onder een tafel. Dat is een plek waar de echte wereld te vinden is, maar het is tevens een lege plek voor wie het kind in zichzelf is verloren. Wij mensen leven in een cultuur van de dood, hoe ouder we worden hoe meer wij in het verleden gaan leven. Wij richtten standbeelden op van historische figuren, lezen boeken en luisteren muziek van overleden personen. We zetten foto’s van dode personen in onze kasten en praten over vroeger. De herinnering is de motor van de mens, en toch lijken wij niet te leren en vergeten wij het verleden snel. Er lijkt voor Jong dan ook een laagje ondoorzichtigheid over de hele wereld heen te liggen, een duister vernis waaronder het verleden zich bevind. Jong hoopt mensen te laten nadenken over zijn eigen historie en het menselijk bestaan.

PIC 0333 785x442 Expositie Kunsthuis Meppel   tot 22 Februari 2015

Portretten van Joodse en Roma kinderen vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog

Jong werkt vaak met verhalen waarbij er iets niet meer tastbaar is. Zo schiep Jong een serie portretten van kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn door de nazi’s, meer dan zestig teken portretten hiervan zijn te zien in de Secretarie. Deze kind portretten kwamen als vervolg op een kinderportret dat Jong eerder schiep van zijn moeder die overleden was aan kanker, Jong zag in zijn doodzieke moeder een kind opgesloten in een volwassen lichaam, ze leek verwonderd over iets groters, de dood. De tekeningen van deze kinderen worden vergezeld door meer dan duizend familie foto’s van mensen van ver voor de oorlog, tijdens en na de oorlog. Alle wil maar zeggen; in wezen zijn wij allen verbonden aan ieder menselijk leven uit welke tijd wij ook mogen komen, wij zijn gelijk aan elkaar.

PIC 0322 785x442 Expositie Kunsthuis Meppel   tot 22 Februari 2015

Daniël baron Mackay

In de Secretarie werd Jong gegrepen door het verhaal van Daniël baron Mackay die als Burgemeestevan Meppel in de Tweede Wereldoorlog werd afgezet en afgevoerd naar Buchenwald.Jong besloot gezien de historie van het voormalig gemeentehuis een portret te maken van Mackay die zich verzette tegen het nazisme. De ruimte waarin het portret van Mackay evenals de installatie van de kinderportret tekeningen geïnstalleerd zijn, is tevens de plek waar in de oorlog getekend werd voor de deportatie van de Meppeler Joden. Dit ingetogen spook portret geschuurd in leeg linnen met schuurpapier is soms onzichtbaar. Het is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht hoe zichtbaar het beeld zal zijn en staat hierin metafoor voor de censuur in de oorlog, maar ook voor de verdwijning van de 250 Joodse bewoners van Meppel, en tot slot ook voor de vage herinnering- het verstrijken van tijd doet ons verleden vergeten met alle gevolgen van dien.

PIC 0324 785x442 Expositie Kunsthuis Meppel   tot 22 Februari 2015